Visa Europe spouští novou platformu pro digitální platby. Prvním partnerem je Android Pay od Googlu

30/05/2016

PRAHA, ČESKÁ REPUBLIKA, 30. května 2016 – Program VEDEP umožňuje bankám

a technologickým společnostem využívat infrastrukturu bezpečné technologie Visa tokenizační služby, kterou společnost Visa spustila v loňském roce.

Visa platební tokenizační služba pomáhá uchovávat údaje o platebních kartách zákazníků při platbě u obchodníka nebo online v bezpečí, bez ohledu na to, jakým způsobem svou platbu provádějí. Využívá k tomu sérii čísel, které tvoří tzv. token, a ten nahrazuje reálná data z platební karty. Skutečné údaje o kartě přitom zůstávají skryté. Tato technologie také úspěšně zvládá zapojení vydavatelů karet do nových systémů elektronických peněženek poskytovaných třetími stranami.

„V důsledku překotného vývoje technologií stojí v současnosti banky před řadou složitých otázek. Máme proto velkou radost, že jim prostřednictvím nového programu VEDEP můžeme nabídnout rychlejší a jednodušší cestu ke vstupu do systémů elektronické peněženky třetích stran spolu s naší zabezpečenou tokenizační technologií,“ uvádí Norman Butler, výkonný ředitel pro korporátní rozvoj ve společnosti Visa Europe. „Očekává se, že objem mobilních plateb v následujících letech poroste geometrickou řadou a systém Android lidem čím dál více zprostředkovává přístup k mobilnímu webu a jeho výhodám. Jsme proto rádi, že se stal jedním z partnerů, kteří se podílejí na startu našeho programu.“

Jednoduchá cesta k mobilnímu placení

Banky automaticky získávají přístup ke všem poskytovatelům elektronických peněženek, kteří se do programu VEDEP zapojí. Všichni účastníci tak díky tomu získávají množství výhod.

●Rychlejší integraci bez nutnosti uzavírat komplikované bilaterální smlouvy.

●Obchodní rámec bez poplatků mezi technologickými partnery a bankami.

●Posílení bezpečnosti a ochrany dat zákazníků prostřednictvím Visa platební tokenizační služby.

●Velký rozsah působení, protože poskytovatelé služeb elektronických peněženek získají přístup ke kontaktům Visa Europe v podobě více než 3 000 bank.

„Doba se zrychluje a na platební technologie jsou kladeny zvýšené nároky. To se týká i nakupování. Lidé chtějí nakoupit rychle a bez zbytečného čekání. A právě platforma Android Pay s podporou VEDEP je jednou z možností, jak nákup výrazně urychlit, zjednodušit a tím pádem zpříjemnit. Přesně to je naším cílem,“říká Marcel Gajdoš, regionální manažer asociace Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko. „V České republice v nejbližší době připravujemespuštění mobilních plateb s Komerční bankou a Českou spořitelnou. Do budoucna proběhne implementace této technologie i v dalších bankách.“

Program VEDEP se spouští nejprve ve Velké Británii a v následujících měsících se pak rozšíří i do ostatních evropských zemí.