New Detail

Evropané jsou připraveni na biometrické ověřování plateb

18/07/2016

Press Release Image

Praha, 18. července 2016 : Visa Inc. (NYSE:V)

Podle nového průzkumu společnosti Visa mají evropští spotřebitelé při platbách kartou zájem využívat biometrické bezpečnostní prvky, a to zejména v kombinaci s dalším zabezpečením.
73 % spotřebitelů považuje podle průzkumu dvoufaktorovou autentifikaci platby s využitím biometrického prvku za bezpečný způsob ověření identity majitele účtu.Dvoufaktorová autentifikace je tvořena tím, co máte – kartou nebo mobilním zařízením, něčím, co jste – biometrií, nebo něčím, co víte – PINem nebo heslem.

Identifikace a verifikace prostřednictvím biometrických prvků v oblasti plateb přináší zjednodušení a zdokonalení spotřebitelského zážitku. Náš průzkum ukázal, že čím dál tím více lidí vnímá biometriku jako důvěryhodnou formu autentifikace a je s používáním této technologie na svých zařízeních obeznámeno,” říká Jonathan Vaux, výkonný ředitel pro inovace společnosti Visa Europe.

Scénář o biometrice jako jediné formě ověřování plateb by ale byl podle Jonathana Vauxe zatím spíše výzvou. „Na rozdíl od ověření PIN kódem, který může být zadaný jen správně nebo nesprávně, je biometrie založená na pravděpodobnosti shody se vzorem. Biometrické prvky fungují proto nejlépe v kombinaci s dalšími zařízeními, geolokačními technologiemi nebo dodatečnými metodami autentifikace,“ dodává Vaux.

Více než polovina Evropanů (51 %) si myslí, že biometrická verifikace, která potvrzuje identitu uživatele měřením jeho charakteristických znaků, jako jsou otisky prstů nebo vzor oční duhovky, proces platby urychlí a zjednoduší. Přes 30 % lidí pak podle průzkumu na biometrické autentifikaci oceňuje, že jejich data zůstanou v bezpečí i v případě ztráty nebo odcizení platebního zařízení.

Postupně budou mít spotřebitelé možnost vybírat si ze stále více platebních metod. S tím jak se budou měnit naše platební návyky podle místa nákupu a použitého zařízení, budou se těmto případům muset přizpůsobovat i autentifikační metody plateb. Navzdory své pohodlnosti a bezpečnosti tak nebude biometrika jediným řešením a v budoucnosti uvidíme rozličné varianty ověřování v závislosti na konkrétní nákupní situaci,” pokračuje Jonathan Vaux.

Průzkum na 14 000 Evropanech ukázal, že nejdůležitější faktory pro přijetí biometrického ověřování plateb jsou diskrétnost, zkušenost a obeznámenost s tématem. Pro svou jednoduchost a bezpečnost je nejoblíbenější biometrickou metodou ověření otisku prstu. I co se samotné bezpečnosti týče, nejvíce (81 %) respondentů staví na první místo právě otisky prstů. Jako druhá nejbezpečnější biometrická metoda následuje sken oční duhovky se 76 procenty.

I proto více než polovina dotázaných (53 %) preferuje při placení identifikaci otiskem prstu před jinými metodami. 73 % respondentů vyhovuje tato forma biometrické autentifikace dokonce stejně jako vyplnění PIN kódu.

Autentifikace platby rozpoznáním hlasu nebo podle tváře by podle průzkumu zvolilo jen 15, respektive 12 % respondentů, a to v případě nákupu přímo v obchodě i platby online.

Klíčová je rovnováha mezi bezpečností a jednoduchostí

Více než dvě třetiny spotřebitelů (67 %) si v současnosti uvědomují důležitost zabezpečení osobních informací. Nové formy autentifikace musí tedy dosáhnout rovnováhy mezi rychlostí a bezpečností. Z průzkumu vyplývají i další zjištění:

  • 48 % spotřebitelů chce biometrickou autentifikaci používat při platbě v hromadné dopravě
  • 47 % spotřebitelů by biometrickou autentifikaci využilo při platbě v baru či restauraci
  • 46% při běžných nákupech například v supermarketu
  • 40% respondentů by biometrické ověření totožnosti využilo při nakupování online
  • 39% při stahování obsahu z internetu