New Detail

Planetu čeká cestovatelský boom

01/09/2016

Press Release Image

PRAHA, ČESKÁ REPUBLIKA, 1. září 2016 – Visa Inc. (NYSE: V)

Celosvětové cestování má do roku 2025 dosáhnout nečekaně vysokých hodnot. Týká se to všech věkových skupin, včetně těch nejstarších. Právě ti jsou vyzdvihováni jako jedna ze skupin, které mají v budoucnosti v oblasti turismu velký potenciál. Vyplývá to ze studie, kterou vypracovala společnost Visa ve spolupráci s Oxford Economics.

Tato studie se věnuje zejména současným cestovatelským zvykům držitelů karet Visa s přihlédnutím k očekáváným trendům v oblasti průmyslu a cestování. V celkovém porovnání domácností, které rády cestují, lze do roku 2025 očekávat průměrnou roční útratu až 5 305 dolarů na jednu domácnost. Hlavním důvodem tohoto zvýšeného zájmu o cestování má být celkový růst střední společenské třídy, rozvoj v oblasti internetového pokrytí i dopravní infrastruktury v mnoha zemích a stárnutí populace, která tak bude mít více volného času na cestování.

„Vlivem demografických změn a rozšířením možností v oblasti technologií bude cestování přístupnější pro mnohem více lidí. Je to dáno především tím, že s sebou tyto změny přináší jednodušší způsob cestování, které je dostupné za dobrou cenu. Nová ´cestovatelská třída´, která vzniká růstem příjmů střední třídy, tak bude mít jasný vliv na celkové cestovatelské trendy i útratu,“ říká Wayne Best, hlavní ekonom Visa Inc.

S cestováním porostou útraty

Podle celosvětové organizace UN World Tourism Organization uskutečnilo v roce 2015 zahraniční cestu kolem 1,2 miliardy lidí. V následujících 10 letech se však očekává nárůst až o 50 procent na více než 1,8 miliardy cestovatelů. S nárůstem cestování do zahraničí se pojí i navýšení roční útraty. Odhadem se podle měnového kurzu z roku 2015 bude jednat o částku dosahující výše kolem 1,5 trilionu dolarů.

Změny pod taktovkou generace 65+

Podle předpokladu budou cestovatelé starší 65 let cestovat dvakrát více než doposud. Celkový počet jejich mezinárodních cestovatelských zážitků dosáhne do roku 2025 až 180 milionů výjezdů, které budou v celosvětovém součtu tvořit zhruba 13 procent. Starší lidé si budou moci dovolit výlety zaměřené na komfort a zdraví, více než ty s napjatým rozpočtem. Z dlouhodobého hlediska tak bude generace 65+ přetvářet svůj styl cestování z výletů se spíše ozdravnou tématikou na ty, které dokáží optimálně zkombinovat obojí, tedy léčení i zážitkovou dovolenou. Ačkoliv jsou senioři oproti průměrnému cestovateli schopni podniknout pouze zhruba polovinu zahraničních cest, stanou se skupinou, jejíž potenciál dlouhodobě poroste.

Díky novým technologiím budou cestovatelské zážitky na dosah ruky

Cestovatelský boom výrazně podpoří i zdokonalování v oblastech technologií a dopravy. V horizontu deseti let se očekává dokončení 340 nových letišť a využití nových druhů dopravy. Budováním infrastruktury se tak stane cestování mnohem snazší a lépe vyhovující. Další nárůst internetového pokrytí pak podpoří flexibilitu cestování, které tak může být ještě osobitější a spontánnější.

Útraty ukazují, co nás nejvíc baví

Visa je světově nejvyspělejší procesní sítí, kterou denně projde přes miliardu transakcí. Díky tomu dokáže dobře porozumět oblasti cestování a předpovídat nastupující trendy. S využitím dat ohledně realizovaných transakcí pak může aplikovat sofistikované analytické metody k monitoringu platebních návyků, na základě kterých lze sledovat regionální, národní i kontinentální specifika.

Více informací o realizované studii naleznete na tomto odkazu: http://vi.sa/29WedNs