New Detail

Black Friday se blíží. Čtvrtina Čechů zaplatí nákupy chytrými telefony

24/11/2022

Press Release Image

24. listopadu 2022 – Chytré telefony se již dávno staly samozřejmou součástí každodenního života Čechů, a nejinak je tomu v oblasti plateb. Prostřednictvím chytrých telefonů nakupuje a platí online až 57 % Čechů. Běžné je také placení telefonem v kamenných prodejnách, kde jím platí každý čtvrtý Čech. Spotřebitelé na této platební metodě oceňují především rychlost, pohodlí a bezpečnost. Data přinesla studie Visa Mobile Payment Study 2022, která pokrývá osm trhů střední a východní Evropy včetně Česka.

Chytré telefony se staly součástí našich každodenních životů, včetně nakupování a všeho, co s ním souvisí. Podle nové studie Mobile Payment Study až tři čtvrtiny českých spotřebitelů vyhledávají pomocí chytrých telefonů zajímavé slevové akce na produkty a služby. K samotnému placení za zboží a služby na mobilních zařízeních přistoupí 68 % Čechů. Podobně jsou na tom s placením také Chorvati (72 %), Slováci (72 %) a Bulhaři (74 %). Nejčastěji za online nákupy platí Rumuni (81 %). Na online nakupování prostřednictvím telefonů Češi oceňují především rychlost (57 %) a pohodlí (54 %). Společnost Visa proto ve spolupráci s dalšími partnery spustila na začátku tohoto roku novou platební metodu pro online platby Click to Pay, která právě na rychlosti a pohodlí staví. Click to Pay lze využít při placení přes webové stránky na telefonu i počítači, prostřednictvím připojených zařízení nebo přímo v aplikacích.

Chytré telefony, tablety a různá připojená zařízení umožňují ukládat platební karty do stále více aplikací. Češi této možnosti nejčastěji využívají v e-shopech (36 %), u streamovacích platforem (28 %), u aplikací pro rozvoz jídla (26 %), cestování (21 %) a dopravu (20 %). Studie také ukázala, že již 67 % Čechů ve věku 18-24 let přidalo svou platební kartu do alespoň jedné mobilní aplikace. Stále však máme co dohánět. Prim hrají Rumuni (82 %) a následují Slováci (80 %) a Maďaři (76 %).

Platby telefonem již dávno nejsou jen pro technologické nadšence

Stejně jako v případě online nakupování si Češi oblíbili i bezkontaktní platby telefony v kamenných prodejnách především pro jejich rychlost (56 %) a pohodlí (66 %). Z Čechů, kteří někdy vyzkoušeli digitální peněženku, se mnoho z nich ke klasické kartě už nevrací – pětina jich používá kartu maximálně jednou za měsíc. Ačkoli se ještě před deseti lety placení mobilem zdálo být hudbou budoucnosti, dnes už má povědomí o tomto způsobu placení většina spotřebitelů, a celých 72 % z nich zná alespoň jednu metodu tohoto typu.

Vrchol nákupní sezóny klepe na dveře. Mobilem plánuje během Black Friday platit online nebo v obchodech čtvrtina Čechů, za vánoční nákupy je to pak celá třetina, říká průzkum. S rostoucí oblibou digitálních peněženek je přirozeně nutné zajistit také odpovídající technologie, které platby chrání. Jednou z nich je tzv. tokenizace: jakmile někdo načte údaje o své kartě do mobilní peněženky, Visa je v zájmu bezpečnosti nahradí jedinečným souborem čísel.

„Ještě nedávno jsme si nedokázali představit, že bychom opustili domov bez peněženky nebo platební karty. Dnes je to prakticky standardem, a to nejen pro generaci Z nebo technologické nadšence. Již 7 z 10 českých respondentů ve věku 45-54 let ví, že mohou v obchodech platit chytrým telefonem, a 25 % takovou možnost využívá," komentuje Marcel Gajdoš, generální ředitel Visa pro Česko, Slovensko a Maďarsko. „Ve Visa jsme přesvědčeni, že rozmanitost platebních metod je cestou vpřed, a nadále poskytujeme spotřebitelům i obchodníkům možnost volby, jak chtějí platit nebo přijímat platby. Proto lze kromě tradičních karet Visa platit i digitálním zařízením, jako je chytrý telefon nebo chytré hodinky. Neustále se snažíme inovovat a přinášet nové metody mobilních plateb, které jsou rychlé, pohodlné a bezpečné."

Digitální peněženka do každé kapsy?

Čeští spotřebitelé, kteří platí chytrým telefonem, vidí jako jednu z důležitých výhod bezpečnost (27 % v případě plateb v obchodě i online nakupování). Zároveň je to právě zdánlivý nedostatek bezpečnosti, který dokáže od mobilních plateb Čechy odradit. Ti, kteří jsou rezervovaní k placení chytrými telefony, zmiňují jako důvod nedostatečnou bezpečnost v 21 % případů pro placení v kamenných prodejnách a v 15 % případů pro placení na internetu. 14 % českých spotřebitelů, kteří mobilní platby nepoužívají, přestože je znají, se navíc domnívá, že nastavení těchto metod může být až příliš složité.

„Placení mobilem, ať už v obchodě nebo na internetu, je jedním z nejbezpečnějších způsobů placení. Všechny platby Visa provedené chytrým telefonem, chytrými hodinkami nebo tabletem jsou chráněny minimálně stejně jako jakákoli jiná transakce kartou Visa. Zásadní je, že když někdo vloží údaje o své kartě do digitální peněženky v zařízení, Visa je nahradí jedinečným souborem čísel. Tato technologie se nazývá tokenizace a představuje přidanou úroveň ochrany," zdůrazňuje Marcel Gajdoš, generální ředitel Visa pro Česko, Slovensko a Maďarsko. „Z pohledu spotřebitele je důležité, aby platby byly bezpečné, pohodlné a uživatelsky přívětivé, a to i pro osoby se základními uživatelskými znalostmi mobilních zařízení. Proto je dnes placení chytrým telefonem velmi jednoduché a přidání karty Visa do chytrého zařízení trvá jen několik okamžiků."

V dnešní době už ale telefony k platbám nepoužívají pouze spotřebitelé. Díky funkci Tap to Phone mohou transakce provádět a přijímat i drobní podnikatelé a obchodníci. Prodejci si jednoduše stáhnou aplikaci do svých chytrých telefonů a mohou okamžitě přijímat bezhotovostní platby, které jsou bezpečné, bezkontaktní a pro zákazníky pohodlné. Studie ukázala, že polovina Čechů by byla ochotna platit přiložením svého chytrého telefonu k telefonu prodejce, který slouží jako platební terminál.

Jak platit mobilním telefonem?

1. V několika jednoduchých krocích přidejte svou kartu Visa do zařízení podporujícího platby (chytrý telefon nebo chytré hodinky).

2. Když jste v obchodě, podržte zařízení nad terminálem a potvrďte platbu otiskem prstu. Některá zařízení umožňují potvrzení i naskenováním obličeje.

3. Všechny platební terminály v Česku přijímají i bezkontaktní platby, takže se nemusíte bát, že byste tuto možnost někde nemohli využít.

Mobilním zařízením můžete platit také v aplikacích nebo v internetových obchodech. I v tomto případě můžete k autorizaci využít sken obličeje nebo prstu, celý proces trvá jen několik okamžiků.

Používání karty Visa, ať už klasicky, v telefonu nebo online, poskytuje dodatečné zabezpečení po provedení platby zvané Chargeback. Můžete ho využít, pokud máte s nákupem nějaké problémy (zboží nedorazilo, neodpovídá popisu, je vadné, poškozené nebo jednoduše nejste spokojeni s výsledkem reklamace). Prvním krokem je pokusit se problém vyřešit přímo s obchodníkem. Pokud se to nepodaří, banka, která kartu Visa vydala, se pokusí finanční prostředky od banky obchodníka získat zpět.

O studii:

Visa CEE Mobile Payments Study 2022 pokrývá Polsko, Českou republiku, Maďarko, Rumunko, Bulharsko, Slovensko, Slovinsko a Chorvatsko. Studii provedla výzkumná agentura Kantar v říjnu 2022 s použitím metodologie CAWI na celkovém vzorku 1 000 respondentů ve věku 18–65 let v každé zemi.