New Detail

Jak bojuje Řecko s šedou ekonomikou? Platební kartou

15/03/2016

PRAHA, ČESKÁ REPUBLIKA, 15. března 2016 – V zemi, kde je hotovost stále alfou a omegou placení a neidentifikovatelné peněžní převody tvoří přibližně čtvrtinu veškeré ekonomiky, vydaly banky zhruba milion debetních karet od chvíle, kdy vláda na tři týdny pozastavila aktivity věřitelů a uvalila kontroly na eurové bankovky. Někteří státní úředníci varovali, že by tato nouzová opatření mohla podpořit rozvoj černého trhu, ale zdá se, že dochází k pravému opaku.

Omezení hotovosti byla zavedena koncem června loňského roku, kdy banky ztratily obrovské množství peněz a při životě je udržovala podpora Evropské centrální banky (ECB). Podle agentury Bloomberg si Řekové mohli týdně vybrat 420 eur (přes 11 tisíc korun), na platby kartou však limity uvaleny nebyly za předpokladu, že je transakce prováděna na domácí půdě.

Karty si oblíbili i senioři

Například banka Alpha Bank SA vydala v červenci 2015 na 220 000 karet, což je více než za celý předešlý rok. Poměrně překvapivé je, že si platební karty začali více pořizovat i důchodci, aby měli přístup k penězům nejen prostřednictvím bankomatů, ale rovněž na dalších potřebných místech. Platby v supermarketech a u čerpacích stanic se poté zdvojnásobily, používání karet na venkově se podle údajů banky dokonce ztrojnásobilo.

„Platby kartou jsou pro obchodníky výhodné, protože hotovost má svá omezení. Prospěšné jsou i pro banky, protože snižují provozní náklady. Vůbec nejlepší zpráva to však je pro ekonomiku celkově,“ říká Marcel Gajdoš, regionální manažer Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko.

Díky kartě se zlepšuje i výběr daní

Data ECB naznačují, že v zemi s nejnižším počtem elektronických transakcí na hlavu došlo k nevídanému posunu. Hotovostní kultura přispívala k tomu, že země jen těžko držela na uzdě šedou ekonomiku a výběr daní. Právě ten byl i jedním z důvodů vedoucích k tomu, že Řecko muselo už v roce 2010 poprvé žádat o finanční pomoc jak své partnery z eurozóny, tak i Mezinárodní měnový fond.

„Zvýšení počtu karet v oběhu pomáhá bojovat s problémy šedé ekonomiky, protože se oficiálně zaznamená více prodejů a nákupů zboží i služeb. Podle údajů Eurobank Ergasiaspředstavovaly dosud řecké platby kartami pouhých šest procent z celkových útrat, což bylo jedno z nejnižších podílů v Evropě,“ doplňuje Marcel Gajdoš. Navíc podle něj neustále narůstá poptávka firem po platebních systémech i v netradičních sektorech, jako jsou například lékařské nebo zubařské ordinace.

V textu jsou použita čísla z článku In Cash-Starved Greece, Plastic Casts Light Into Shadow Economy, více informací zde:http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-08-03/in-cash-starved-greece-plastic-casts-light-into-shadow-economy