New Detail

Evropané důvěřují v zavádění biometrických plateb nejvíce bankám

19/09/2016

Press Release Image

PRAHA, ČESKÁ REPUBLIKA, 19. září 2016 – Visa Inc. (NYSE: V)

Na otázku, jakému poskytovateli služeb biometrické autentifikace by spotřebitelé věřili při ověřování identity, nejvíce lidí odpovědělo, že důvěřuje bankám (84 %) a platebním sítím (78 %), následně globálním online brandům (59 %) a výrobcům smartphonů (59 %). Důvěra spotřebitelů v biometrii se za poslední dva roky významně zvýšila. Od roku 2014, kdy byla studie Visa o biometrii poprvé provedena, stoupla z tehdejších 65 % skoro o pětinu.

Více než dvě třetiny spotřebitelů (68 %) chtějí používat biometrii jako formu ověření plateb a jejich narůstající informovanost v rámci tohoto tématu jen dále zvyšuje i komfort při využívání těchto plateb. Rostoucí možnosti využívání otisku prstů v oblasti ověřování mobilních plateb skvěle ukazují benefity biometrické autentifikace v reálu. I proto 80 % respondentů uvedlo, že je pro ně v rámci biometrie nejpohodlnější formou právě otisk prstů. Ten je zároveň vnímán jako nejbezpečnější (81 %) způsob ověřování plateb, s náskokem před ostatními metodami biometrického ověření jako je sken duhovky (76 %) či vzorek DNA (74 %).

Pro banky je tato platební revoluce obrovskou příležitostí a významné kroky v zavádění biometrických technologií od rozpoznávání hlasu až po behaviorální biometrii už dnes dělají jak menší banky, tak i největší bankovní domy. Důvěra klientů v tento způsob ověřování plateb i skladování jejich biometrických údajů dává bankám možnost nabídnout služby, které spotřebitelé chtějí, což přináší výhody jim i bankám samotným,“ říká Marcel Gajdoš, Country Manager Visa pro Česko a Slovensko.

Visa v tuto chvíli podporuje ve vývoji nově vznikajících forem autentifikace již řadu institucí. V naší roli zprostředkovatele plateb s prioritním zaměřením na nejnovější technologická řešení budeme i nadále pokračovat a spolupracovat na nich s našimi bankovními partnery, abychom tak zajistili, že nově vznikající způsoby ověřování plateb budou vždy bezpečné, pohodlné a diskrétní,” doplňuje Gajdoš.

O průzkumu:Visa zadala průzkum o biometrických platbách společnosti Populus. Výzkum byl prováděn v období od 22. dubna do 6. května 2016 v 7 evropských státech: Spojeném království, Švédsku, Španělsku, Francii, Německu, Itálii a Polsku. Celkový vzorek čítal 14 236 respondentů se zastoupením přibližně 2 000 osob z každého státu.