New Detail

Češi si oblíbili platbu kartou na zahraničních e-shopech. Loni na nich utratili o 17 % více než v roce 2015

02/03/2017

Press Release Image

PRAHA, ČESKÁ REPUBLIKA, 2. března 2017 – Visa Inc. (NYSE: V)

Naučili jsme se plně využívat výhody placení kartou při nakupování na internetu i v zahraničí. Stejně jako u nás jsou totiž platby kartou také na zahraničních e-shopech pohodlné, rychlé, jednoduché a bezpečné. Statistiky Visa ukazují, že Češi využívají platební karty Visa každým rokem stále více. Nárůst objemu útrat kartami je možné sledovat jak u plateb u obchodníků v kamenných prodejnách, tak v rámci e-commerce.

Tradičně nejvíce Češi utráceli na britských e-shopech, skokanem roku je Irsko

V průběhu loňského roku Češi na zahraničních e-shopech zaplatili kartou Visa zhruba 8,7 miliardy korun (322 milionů eur). V porovnání s předchozím rokem vzrostly celkové útraty o 17 %. Nejvíce jsme utráceli na britských e-shopech (40 % z celkových útrat), amerických (8 %) a irských (7 %). V porovnání s rokem 2015 zaznamenala loni markantní nárůst tržeb irská e-commerce (o 43 %), dále pak americká (o 19 %).

„Nákupů na zahraničních e-shopech viditelně přibývá. V oblasti e-commerce jsme jistější, dobře se orientujeme a naše případné obavy z placení kartou online s množstvím pozitivních zkušeností postupně mizí. Díky široké nabídce může český spotřebitel porovnávat parametry a vybrat si tu nabídku, která mu nejlépe vyhovuje. Kouzlo on-line nakupování je v rychlosti a dostupnosti. Naší rolí je zajistit, aby i placení kartou bylo rychlé, pohodlné a bezpečné,“ říká Marcel Gajdoš, regionální manažer Visa pro Česko a Slovensko.

Za nákupy a na dovolenou na Slovensko

Co se týká výjezdů do zahraničí, Češi nejčastěji platí kartami Visa u našich sousedů. Konkrétně na Slovensku v loňském roce utratili zhruba 1,7 miliardy korun (60,6 milionů eur), což je 11 % z celkových útrat v zahraničí. V těsném závěsu se drží Německo (60,5 milionu eur), které patří dlouhodobě mezi oblíbené nákupní destinace Čechů. Na třetím místě je pak Rakousko s útratami ve výši 1,5 miliardy korun (52 milionů eur).