New Detail

Marcel Gajdoš: Ve Visa podporujeme fintech

31/03/2020

Press Release Image

Praha – 31. března 2020 – Společnost Visa funguje již 60 let a lze ji označit za jeden z prvních fintechů na světě. Vytvořili jsme největší procesingovou síť, která zvládne zpracovat 65,000 transakcí za sekundu, transakce jsou bezpečné a registrujeme velmi nízkou míru podvodů. Dnes už je placení hlavně digitálním zážitkem. Bezhotovostní platby nepředstavují jen plastovou kartu, ale i pokročilou technologii, se kterou lze přidávat virtuální tokenizované karty do elektronických peněženek prostřednictvím cloudu či přímo operačního systému v chytrém telefonu.

V oblasti fintechu jde především o hledání přidané hodnoty a nových řešení, ať už jde o inovace přímo v platebním styku nebo například v dopravě. Na pozadí těchto aktivit vždy stojí platící spotřebitel. Pokud však bude muset při každém placení opustit prostředí aplikace kvůli platební bráně, výrazně tím omezíme zákaznickou zkušenost. My například zákazníkům nově nabízíme virtuální kartu Visa, kterou lze uložit do elektronické peněženky v chytrém telefonu a kterou zákazník použije až pro placení. S touto kartou má spotřebitel okamžitý přístup ke svému běžnému či kreditnímu účtu a právě zde vidíme velký prostor pro zapojení fintechů.

Každý den jednáme s institucemi, které by rády začaly vydávat platební karty. Takové společnosti obvykle hledají nová řešení, aby mohly vylepšit zákaznickou zkušenost, a proto se vydávají cestou pohodlných a rychlých plateb. Visa fintechům poskytuje záštitu a finanční podporu. Důkazem úspěšné spolupráce jsou naše nedávné akvizice nejen v Evropě, ale i ve světě. Minulý rok Visa koupila firmu Earthport, která zjednodušuje přeshraniční platby bankám, poskytovatelům platebních služeb a firmám. Letos Visa převzala společnost Plaid, se kterou mohou uživatelé pohodlně sdílet své účty v různých aplikacích. Českým fintechům navíc značně nahrává prostředí, neboť Česká republika má 100% bezkontaktní síť pro přijímání platebních karet. Spolu s Polskem a Slovenskem tvoří světový unikát a pro technologické firmy to znamená spousty nových příležitostí. 

Marcel Gajdoš, regionální manažer Visa pro Česko a Slovensko