Marcel Gajdoš: Zjednodušte si život a plaťte mobilem

02/07/2020

Praha – 2. července 2020 – Platby mobilním telefonem se v poslední době těší velké popularitě a pro mnoho lidí jsou již naprostou samozřejmostí. Značná část společnosti se však k placení mobilem stále neodhodlala, možná dokonce proto, že neví, jak na to. Co to tedy ty mobilní platby vůbec jsou a k čemu vám budou dobré?

Při placení si dnes vystačíte s chytrým telefonem či hodinkami. Možná už jste dokonce na svém mobilu nakupovali online či v nějaké aplikaci. Kromě toho ale můžete v obchodech platit pouhým mávnutím jako při platbě bezkontaktní kartou.

Jak tedy mobilní platby zprovoznit? A proč je díky nim placení snadné, rychlé a bezpečné?

Snadné platby

Mobilem platíte jednoduše odkudkoli. Pokud u sebe běžně nosíte chytrý telefon, můžete s ním i platit.

Většina chytrých telefonů již podporuje bezkontaktní platby a přidání Visa karty do toho vašeho je velmi jednoduché. Celý proces lze vysvětlit ve třech jednoduchých krocích:

• Přidejte svou Visa kartu do mobilního telefonu (více informací jak na to, naleznete zde). U mnoha modelů stačí kartu vyfotit (požádá vás o to aplikace peněženky, což ji umožní detaily z ní nahrát do telefonu, aniž byste museli cokoli vyplňovat ručně).
  • Při placení hledejte na terminálu bezkontaktní symbol.
  • Přiložte telefon nebo například chytré hodinky k tomuto symbolu. Není třeba zadávat váš PIN, jelikož svou identitu prokážete už předtím pomocí otisku prstu, rozpoznání obličeje či jiné zvolené metody ověření.

Rychlé platby

Mobilní platby jsou rychlé. Nemusíte ani zadávat PIN, protože váš mobil používá různé metody ověření totožnosti včetně otisku prstů či rozpoznání obličeje. Díky těmto technologiím si navíc nemusíte dělat starosti s výší placené částky, avšak limity pro bezkontaktní platby v jednotlivých zemích stále platí.

Mobilní platby se vám budou hodit, pokud platíte v aplikacích na vašem telefonu nebo pomocí něj nakupujete online. V mnoha obchodech totiž můžete platit pomocí mobilní peněženky. V takovém případě pouze ověříte svou identitu skrze vámi zvolený typ ověření a celá transakce proběhne v řádu sekund.

Bezpečné platby

Mobilní platby jsou jedním z nejbezpečnějších způsobů placení. Pocit nejistoty, když zrovna nemůžeme najít peněženku už jsme asi všichni poznali, ale pokud ztratíte mobil, nemusíte se bát, že by vaši kartu někdo zneužil.

Vaše finance jsou v bezpečí díky technologii, se kterou Visa nahradí veškeré údaje o platební kartě unikátní sadou čísel, tzv. tokenem. To znamená, že vaše osobní údaje nejsou v mobilní peněžence uloženy a nikdo jiný se k nim tudíž nedostane.

V případě ztráty telefonu pak máte jistotu, že můžete i nadále platit fyzickou kartou, jelikož stačí zablokovat konkrétní token a nikoli celou kartu.

Chcete-li se o mobilních platbách dozvědět více, navštivte nás zde.

Marcel Gajdoš, regionální manažer Visa pro Česko a Slovensko