Innovation

3 důvody, proč stojí za to platit mobilem či chytrými hodinkami

Mobilní platby, čili platby provedené telefonem nebo chytrými hodinkami, si získávají popularitu. Přesto stále existují někteří z nás, kteří tuto funkci nepoužívali nebo zatím nevědí, kde začít.

Zakupy w internecie - grafika ilustracyjna

Poslední měsíce však přinesly změny, díky nimž se i ti, kteří mobilní telefon dosud neplatili, dívají na tuto funkci příznivěji. Co jsou to tedy mobilní platby a proč se vyplatí je používat?

Mobilní platby, jak již název napovídá, se provádějí pomocí přenosného zařízení - mobilního telefonu, tabletu nebo chytrých hodinek. Tato kategorie zahrnuje jak platby v online obchodech a aplikacích, tak bezkontaktní platby. Přesně tak, můžete platit pomocí mobilního zařízení podobným způsobem, jako platíte platební kartou.

Jak začít s mobilními platbami rychle, snadno a bezpečně?

Zaprvé - je snadné platit telefonem

Mobilní platby mají velkou výhodu v tom, že se provádějí zařízením, které máme téměř vždy u sebe - telefonem (respektive chytrým telefonem) nebo chytrými hodinkami. Je to náš stálý společník, kterého nosíme v kapse, ruce nebo kabelce.

Většina chytrých telefonů a chytrých hodinek již umožňuje mobilní platby. Kartu Visa co nich lze přidat ve třech jednoduchých krocích.

  1. Přidejte svou kartu Visa do aplikace v telefonu nebo chytrých hodinkách, které tuto funkci podporují. U mnoha zařízení stačí pomocí fotoaparátu telefonu jednoduše načíst kartu do aplikace ve vašem mobilu a poté stačí zadat pouze CVV kód.
     
  2. Když se pak rozhodnete platit v obchodě, namísto peněženky jednoduše sáhnete po telefonu. V Česku přijímají všechny platební terminály bezkontaktní platby, takže se nemusíte obávat, že tato možnost nebude k dispozici.
     
  3. Platba u terminálu probíhá tak, že předem ověříte svou totožnost otiskem prstu, osobním kódem nebo naskenováním obličeje svým telefonem, a přiložíte telefon k místě bezkontaktní platby terminálu. U chytrých hodinek není toto ověření vždy nutné.

Zadruhé - plaťte mobilem a neztrácejte čas

Mobilní platby v kamenných obchodech jsou rychlé a v mnoha případech není vyžadováno ani zadání pinu. Mělo by se však pamatovat na to, že stále platí limit bezkontaktních plateb bez zadání pinu a to při platbě pod 500 Kč. V případě platby nad tuto částku budete požádáni, abyste autorizovali platbu pomocí pin kódu. V některých případech budete z důvodu platnosti evropských předpisů o silném ověření vyzváni k zadání pin kódu také u částky nižší než 500 Kč.

Můžete také platit v aplikacích nebo v e-shopech. Stále více z nich tuto možnost nabízí. Samozřejmě i zde může být pro autorizaci zapotřebí skenování obličeje, otisk prstu nebo zadání kódu. Celý postup trvá jen několik okamžiků. Při používání mobilních plateb platí stejné limity transakcí jako u tradiční plastové karty, ať už v případě platby v aplikaci, tak v e-shopech. Někdy je nutné před první platbou zvýšit nejvyšší částku transakce stanovenou některými bankami. Transakční limity lze upravit prostřednictvím své banky - telefonicky, online nebo prostřednictvím bankovní aplikace.

Zatřetí - zůstaňte v bezpečí díky mobilním platbám

Mobilní platby jsou jedním z nejbezpečnějších způsobů platby. Při ztrátě peněženky plné karet a osobních dokladů, nikdy nevíte, do jakých rukou se dostanou. V případě, že přijdete o váš telefon, máte jistotu, že se k vašim platebním kartám nikdo nedostane.

Důvod je jednoduchý - když přidáte svou kartu do aplikace v telefonu, Visa nahradí informace na kartě jedinečným řetězcem čísel, který se nazývá digitální token. Výsledkem je, že vaše citlivé údaje o kartě nebudou nikomu přístupné.

Použití tokenů má ještě jednu obrovskou výhodu. I když ztratíte telefon s tokenem karty uloženým v něm, budete stále moci používat svoji fyzickou kartu, aniž byste ji museli vyměňovat. Token lze pak při získání nového telefonu vytvořit opět nový a nadále využívat mobilní platby.

Pro více informací a stažení platebních aplikací do vašeho zařízení můžete navštívit stránku věnovanou Mobilní platby [platbám mobilním telefonem].

 

Objevte jeste vice novinek a zajimavosti na blogu Visa Zobrazit vice

 

 

Tag: Mobile payments