Innovation

Bezkontaktní platby zjednodušují cestování městskou hromadnou dopravou

S našim řešením je nyní možné provádět bezkontaktní platby ve veřejné dopravě v 500 městech po celém světě a téměř 50 z nich se nachází ve střední a východní Evropě.

Bezkontaktni platby cestovani

COVID-19 má obrovský dopad na lidi, komunity, průmyslová odvětví a hromadná doprava není výjimkou. Místo každodenního dojíždění do kanceláří lidé častěji pracují z tzv. home office a množství těch, kteří stále cestují z domova do práce, značně pokleslo. Jakmile se města začnou v různých fázích po celém světe otevírat, bude veřejná doprava hrát zásadní roli v oživení hospodářství.

Před pandemií korona viru bylo hlavní rolí hromadné dopravy poskytování spolehlivých přepravních služeb mnoha lidem, kteří se každý den musí spoléhat na metro, vlak či autobus. V současné době se města a dopravní podniky po celém světě snaží zajistit spolehlivé, efektivní a hlavně bezpečné způsoby dopravy. Potvrzuje to i fakt, že téměř 50 % Američanů říká, že jízda veřejnou dopravou představuje vysoké riziko nákazy COVID-191. Provozovatelé dopravních služeb si uvědomují, že je jejich úspěch závislý na překonávání nových výzev v oblasti bezpečnosti zákazníků a získávání jejich důvěry.

Bezkontaktní platby – kdysi pohodlí, dnes nutnost

Provozovatelé veřejné dopravy zavádějí různá opatření proti korona viru – od nošení roušek přes dezinfekci vozidel až po bezkontaktní platby. Všechny tyto kroky jsou navrženy tak, aby snižovaly obavy cestujících z používání tohoto druhu dopravy. Snahou je tak omezit kontakt mezi cestujícími, kteří již nemusí čekat ve frontě, aby si dobili kredit na kartě pro městskou hromadnou dopravu nebo se dotýkali automatů na lístky a bankomatů. Jediné, co musí udělat, je přiložit svou platební kartu k terminálu v autobusu, metru či tramvaji a mohou cestovat.

Visa v této obtížné době pomohla zavést bezkontaktní platby v mnoha městech a nyní podporuje více než 500 systémů veřejné dopravy po celém světě. V poslední době jsme zrealizovali projekty v Bruselu, Bukurešti, Hongkongu, Turíně a v Santo Domingu v Dominikánské republice. Další projekty, jako třeba v Bratislavě, se právě připravují.

Bezkontaktní platby nejen v evropské veřejné dopravě

Některé ze zmíněných měst se nacházejí v našem regionu, ale nejsou jediná, kde cestující mohou tato řešení využít. Jsou také k dispozici ve více než 10 městech České republiky včetně Prahy. Ačkoli zpočátku kvůli pandemii COVID-19 hodnota jízdenek zakoupených na bezkontaktních terminálech v dubnu prudce poklesla, v červenci se vrátila na úroveň dvou třetin hodnoty prodeje před pandemii2.

Pokud mají cestující na výběr, ocení hlavně pohodlí a bezpečnost bezkontaktních plateb ve veřejné dopravě. Příkladem města, kde se implementace mobilních plateb ukázala jako úspěšná, je polské město Vratislav, kde roce 2019 byly bezkontaktně zakoupeny více než dvě třetiny všech jednosměrných jízdenek3. Jaké je tajemství tohoto úspěchu? Cestovné můžete zaplatit přímo u bezkontaktních validátorů, které najdete v každém autobusu i tramvaji. To vše bez nutnosti tisku papírové jízdenky. Kontrola revizorů probíhá prostřednictvím platební karty, kterou jste zaplatili.

Další města, kde bylo podobné řešení implementováno v posledních měsících, jsou Tychy, Bělostok a Řešov v Polsku a v Česku od července 2020 i v Brně. Cestující již mohou využívat bezkontaktní platby ve veřejné dopravě v téměř 50 městech střední a východní Evropy a společnost Visa společně s městy a technologickými partnery pracuje na dalších.

Bezkontaktní terminály v městské dopravě nedávno spustila společnost STIB / MIVB – provozovatel veřejné dopravy v Bruselu, která zahrnuje síť metra, tramvají i autobusů. Ve Spojených státech zase společnosti Caltrans a Monterey Salinas Transit (MST). Spolupráce Visa a MST pomůže zlepšit každodenní služby cestujícím a postupem času umožní vývoj systému usnadňujícího propojení stovek provozovatelů v rámci kalifornského integrovaného dopravního projektu.

Visa a Cubic společně popularizují bezkontaktní platby v dopravě

Hledání nových výzev se stalo podnětem pro navázání spolupráce mezi společnostmi Visa a Cubic Transportation Systems. Kombinace bezpečné globální sítě Visa se zkušenostmi a znalostmi společnosti Cubic v oblasti moderních dopravních řešení dokáže zlepšit kvalitu cestování cestujících po celém světě. Společnosti společně zahájily bezkontaktní platby v městské dopravě v Londýně, Miami, New Yorku, Sydney a Vancouveru. V těchto městech můžete snadno cestovat vlaky a autobusy a platit rychlým dotykem své karty, telefonu nebo chytrých hodinek terminálu. Další spolupráce mezi společnostmi Visa a Cubic nám umožní nabídnout bezkontaktní platby v dopravních prostředcích širší skupině cestujících po celém světě.

  • Terminály společnosti Cubic a její podpůrná řešení jsou integrovány do platebního systému Visa (s certifikací Visa Ready) a prostřednictvím modelu transakce hromadné dopravy. Provozovatel veřejné dopravy, jenž spolupracuje na implementaci řešení Visa s partnerem certifikovaným společností Visa Ready, jako je Cubic, může výrazně zkrátit dobu implementace systému, což je nesmírně důležité pro města hledající hotová řešení. V současné době je v programu Visa Ready for Transit po celém světě 150 partnerů – což je nárůst o 50 od října 2019.
     
  • Cubic nabízí přístup k flexibilnímu, škálovatelnému, zabezpečenému a autorizovanému řešení prostřednictvím Cybersource, globální platformy pro správu plateb Visa.
     
  • Společnosti Visa a Cubic současně zahájí inovativní výzkumné projekty, díky nimž společně nabídnou nová inovativní řešení související s městskou dopravou.

Práce na vytváření nových řešení využívajících bezkontaktní platby v dopravě umožní vytvoření pružnějšího, udržitelnějšího a odolnějšího systému veřejné dopravy.

Objevte jeste vice novinek a zajimavosti na blogu Visa Zobrazit vice
 


1 Eno Center for Transportation, How Might Personal Transportation Behaviors Change as a Result of COVID-19, and What Does That Mean for Policy?, 7. dubna 2020
2 VisaNet; duben–červen 2020
3 VisaNet; duben–červenec 2020

Tag: Digital commerce