Innovation

Jak je možné, že mohu platit kartami Visa téměř ve všech koutech světa?

Přemýšleli jste někdy, jak je možné, že vaše karta Visa - jedna z 3,5 miliard používaných na světě - platí ve více než 70 milionech prodejních místech ve více než 200 zemích a teritoriích světa[1]?

Placeni kartou ve svete

Pokud ne, přemýšlejte o tom, protože odpověď je fascinující. Zejména proto, že můžete platit kartou nejen ve fyzickém světě, ale také v tom virtuálním. Proces, který je z vašeho pohledu rychlý, intuitivní a bezpečný, vyžaduje použití složité technologie.

Jak je možné, že se Visa dostává (téměř) do všech koutů světa?

Společnost Visa spojuje své zákazníky - více než 15 000 finančních institucí po celém světě - s výkonnou redundantní sítí o délce 16 milionů kilometrů 2. 16 milionů kilometrů je opravdu závratná vzdálenost - mohla by spojit Zemi s Měsícem více než čtyřicetkrát. Slovo „redundantní“ znamená duplikování základních systémů takovým způsobem, že jeden může vždy převzít funkci toho druhého.

Klíčovými body celé sítě jsou čtyři datová centra. Každé z nich je silně zabezpečeno díky četným paralelním spojením se světem, nouzovými zdroji energie a chlazením. Celá síť je extrémně spolehlivá - za poslední 3 roky nefungovala správně pouze 19 sekund a za posledních 5 let nebyla úspěšná méně než jedna z 200 000 transakcí.

Co jsou to „zákulisní“ transakce?

Když provádíme platbu např. v obchodě, platební terminál odesílá náležitě zabezpečený datový balíček obsahující podrobnosti transakce včetně čísla karty (nebo speciálního tokenu), informací o místě, kde nakupujete, jejich hodnotě a měně, ve které nakupujete. Tyto informace putují do banky provozovatele obchodu, nebo do společnosti, která jedná jejím jménem. Pak balíček dat přechází do VisaNet, tj. do sítě Visa.

Tam je transakce posouzena z hlediska rizika s přihlédnutím k dříve zmíněným podrobnostem. Poté jsou informace doplněny o toto hodnocení a odeslány do banky kupujícího, která posouzením rizika může rozhodnout o přijetí nebo odmítnutí platby. Informace o tomto rozhodnutí jsou vráceny přes VisaNet do terminálu a my zjistíme, zda byla transakce přijata. Celý tento platební proces je mnohem kratší než přečtení tohoto odstavce.

Za poslední rok bylo celosvětově zpracováno 204 miliard transakcí s kartami označenými logem Visa, což představuje 559 milionů transakcí denně 3. To znamená, že statisticky připadalo na každého člověka na Zemi, včetně kojenců a malých dětí, v průměru něco málo přes 29 transakcí ročně.

Objevte jeste vice novinek a zajimavosti na blogu Visa Zobrazit vice
 


1 Finanční report Visa za fiskální rok 2020 (https://s26.q4cdn.com/639886258/files/doc_downloads/Visa-Inc.-Fiscal-2020-Annual-Report.pdf)
2 Ibidem
3 Ibidem

Tag: Payment technology