Innovation

Platby v novém desetiletí - vydejte se s námi do budoucnosti!

Právě teď jsme svědky vzrušující technologické transformace, která bude formovat budoucnost platebního odvětví.

Platby v novém desetiletí - vydejte se s námi do budoucnosti!

Pokrok v technologiích umožňuje spotřebitelům a firmám platit i přijímat platby novými způsoby a řešeními, které jsou pohodlnější a správu i přesun peněz usnadňují více než kdy dříve. Kromě přínosů pro firmy a spotřebitele by tyto nové technologie mohly pomoci podpořit hospodářský růst. V době, kdy se celá Evropa snaží vzpamatovat z ekonomických dopadů pandemie COVID-19, to může být zásadní impuls.

Na jaké nové technologie se tedy můžeme těšit?

Platby v reálném čase

Firmy a jejich zákazníci již jen těžko přijímají platby, jejichž zprocesování může trvat dny. Ve světě, kde jsou lidé zvyklí na okamžité zážitky, očekávají, že také peníze budou moci posílat a přijímat rychleji.

Proto roste růst plateb peer-to-peer (P2P) v reálném čase. Spotřebitelé ocení, že mohou posílat peníze rodině a přátelům snadno, rychle a bezpečně. Důležité je i to, že ve stále více propojeném světě mohou bez obav posílat peníze i přes hranice. Jen v prosinci loňského roku zaznamenala Visa celosvětový 500% meziroční nárůst přeshraničních převodů v reálném čase [1].

Visa Direct je naše řešení umožňující platby [2] P2P v reálném čase - kromě koncových zákazníků jej mohou použít také podniky k téměř okamžitému odesílání finančních prostředků zaměstnancům, zákazníkům či dalším firmám. Tato technologie umožňuje člověku nebo společnosti přijímající peníze nejen získat je téměř okamžitě, ale ve srovnání s tradičními metodami také poskytuje odesílající firmě značné úspory nákladů.

V nadcházejících letech očekáváme, že se platby v reálném čase stanou v mnoha případech novou normou - což umožní plynulejší převod prostředků, ať už jde o peer-to-peer, business-to-business nebo přeshraniční platby.

Digitální měny

Hodnota bitcoinů v posledních měsících prudce vzrostla - začátkem února 2021 [3] dosáhla nového historického maxima. Neustále se objevují nové způsoby využití digitálních měn a stále častěji vidíme globální podniky a investory, jež tyto měny berou vážně.

Podle našeho názoru lze digitální měny rozdělit do dvou skupin. První z nich jsou kryptoměny, které představují nová aktiva - například bitcoin. Druhou pak digitální měny nebo stablecoiny, které jsou přímo kryty stávajícími Fiat měnami. Obě skupiny nabízejí zajímavé potenciální využití pro spotřebitele i podniky.

Kryptoměny v první skupině jsou považovány za „digitální zlato“ - aktiva, která si dlouhodobě udržují hodnotu podobným způsobem jako zlato. To se odráží ve skutečnosti, že některé významné společnosti v poslední době investovaly hotovostní rezervy do bitcoinů. V současnosti se tyto měny příliš nepoužívají k běžnému placení.

Naopak druhá skupina - stablecoiny a digitální měny centrálních bank jsou nově vznikající inovací v oblasti plateb, která by mohla mít potenciál být v budoucnu použita pro globální obchod podobně jako kterákoli jiné měny Fiatu. Protože se tyto měny stávají skutečným směnným prostředkem, neměl by existovat žádný důvod, proč bychom je nemohli přidat do sítě Visa.

Ve společnosti Visa máme jedinečnou možnost pomoci zvýšit bezpečnost, užitečnost a použitelnost těchto měn pro platby. Mnoho z předních platforem a peněženek pro digitální měny se již rozhodlo pro partnerství s Visa.

 

Více o budoucnosti digitálních měn v rozhovoru s produktovým ředitelem, CEE, Visa, Jakubem Grzechnikem: Digitální měny - jaká je jejich budoucnost?

Umělá inteligence

Umělá inteligence (AI) hraje již nyní důležitou roli při zajišťování snadnosti, rychlosti a bezpečnosti každodenních plateb - a tato její role dále poroste.

Již nějakou dobu technologie AI pomáhá poukazovat na podezřelé platby. Pokud například zaplatíte kartou Visa v obchodě v Ostravě a poté o 10 minut později bude stejná karta použita k nákupu jídla s sebou v kamenné provozovně v Praze, technologie AI tuto transakci označí bankám jako podezřelou. Čím více dat má, tím více se AI učí - takže je stále chytřejší technologií.

Umělá inteligence však nejen pomáhá se zabezpečením plateb - dokáže toho mnohem víc. Visa již tuto technologii používá k vývoji produktů, které vaší bance pomohou ukázat správný zůstatek na vašem účtu a které podporují odolnost sítě aby platby procházely i v případě technických výpadků.

Jak se AI stává výkonnější, můžeme očekávat ještě více možností jejího využití, díky nimž budou platby pohodlnější a bezpečnější pro finanční instituce, podniky a spotřebitele.

Vstříc k budoucnosti

Příležitosti transformovat platební prostředí jsou v příštím desetiletí obrovské. Platby v reálném čase, digitální měny a umělá inteligence jsou jen třemi z hlavních trendů, které budou formovat budoucnost přesunu a správy našich peněz.

Náš tým ve společnosti Visa neúnavně pracuje na inovacích a urychlování zavádění a přizpůsobování nových technologií, ale nejsme v tom sami. Máme štěstí, že můžeme spolupracovat s některými z nejzajímavějších světových fintech společností stejně jako s klienty největších světových bank.

Jsme přesvědčeni, že díky této spolupráci podpoříme průlomy, které navždy změní odvětví plateb.

Objevte jeste vice novinek a zajimavosti na blogu Visa Zobrazit vice
 

______________________________________

[1] Al Kelly, Visa Q1 Earnings Call

[2] Actual fund availability varies by financial institution and region.

[3] BBC News, 2021 https://www.bbc.co.uk/news/business-55939972

Tag: Payment trends