Security

Průvodce základními pojmy část 1: Jak funguje bezpečnost karet a plateb?

I když jsou platby Visa bezpečné a intuitivní, je dobré vědět, co je přiměje takovým způsobem fungovat. Zjistěte, co znamenají pojmy jako CVV2, PIN kód, chargeback, token nebo EMV.

Bezpecnost platebnich karet

Co takhle malý průvodce platebními technologiemi? Pokud jste zmatení pokaždé, když se dozvíte o zpětném zúčtování nebo POS terminálech, máme pro vás dva příspěvky, které vám pomohou se v platbách zorientovat lépe. Je to další příspěvek z naší „průvodcovské“ série, jehož první část je věnována digitálním peněženkám. Začněme bezpečností.

Platební karta je chráněna tradičními zabezpečeními

Kód CVV2 - “Card Verification Value” (CVV) je bezpečnostní prvek používaný k ověření karty. CVV kód je umístěn na zadní straně karty. Není uložen na magnetickém proužku nebo čipu a může být sdílen pouze držitelem karty.

Čipová karta (a PIN kód) - čipová karta používaná společně s PIN kódem nebo osobním identifikačním číslem pomáhá zamezovat podvodům spáchaných padělanými, ztracenými nebo odcizenými kartami. Čip chrání kartu před padělky a číslo PIN umožňuje identifikaci držitele karty, přičemž brání jejímu použití v případě ztráty nebo odcizení. Pokud se taková karta používá k provádění plateb, transakční data odeslaná prostřednictvím čipu neobsahují žádné informace, které umožňují padělat čip nebo dokončit neoprávněnou transakci pomocí údajů z předchozích transakcí.

Chargeback - jedná se o proces, který je zahájen v případě, že jste kartou Visa zaplatili za objednávku, která neodpovídá popisu, je vadná nebo nedorazila, a prodejce neopodstatněně popírá reklamaci nebo odmítá komunikovat. V takovém případě můžete požádat svou banku, aby zahájila proces zpětného zúčtování, který v daném okamžiku záležitost převezme vaším jménem a pomůže vám s žádostí o vrácení peněz. Pamatujte ale na to, že pro tuto ochranu jsou způsobilé pouze platby kartou a ne například platba převodem z účtu na účet.

… i těmi inovativnějšími

Token - jedinečný řetězec čísel, který nahrazuje 16-místné číslo kreditu načtené do digitální peněženky nebo sdílené s online obchodem. Visa jej dešifruje pouze, když je provedena platba, čímž se zvyšuje jeho bezpečnost. Používá se při každé transakci, díky čemuž jsou citlivá data chráněna a nikdo k nim nemá přístup. Daný token je věnován pouze jednomu zařízení - nelze jej tedy použít na více zařízeních, které k provádění bezkontaktních plateb používáte.

EMV - mezinárodní standard pro čipovou kartu, který zajišťuje kompatibilitu všech karet a terminálů pro čtení čipů. Zvyšuje zabezpečení a zajišťuje bezproblémové fungování různých sočástí platebního ekosystému, aby bylo možné přijímat platby Visa po celém světě.

Objevte ještě více novinek a zajímavostí na blogu Visa
 

 

 

Tag: Payment Security