Security

Průvodce bezpečným i zabezpečeným online nakupováním

Přestože jsou online platby vaší kartou Visa vysoce bezpečné, je i tak dobré přijmout opatření proti kyberkriminalitě. Co pro svou ochranu můžete udělat?

Nakupování online je snadné a v zásadě vysoce bezpečné, takže vás nemusí příliš stresovat. Protože je ale lepší být preventivně v bezpečí, než později litovat, buďte ostražití v následujících 4 situacích:

1. Nákup v internetovém obchodě, o kterém jste nikdy předtím neslyšeli

Internetových obchodů neustále přibývá - jsou tu ty, které každý zná, a pak i další, na které narazíte náhodou, když sháníte výhodné ceny nebo neobvyklé produkty. Když navštěvujete internetový obchod poprvé a z nějakého důvodu mu nevěříte, nejprve si prostudujte obchodní podmínky a pozornost věnujte odstavcům o dodání a reklamacích. Také není na škodu poohlédnout se po online komentářích a recenzích obchodu, i jejich úplná absence může být důvodem pro ostražitost. Pokud se rozhodnete pokračovat v nákupu, nejprve zkontrolujte, zda web, který vás žádá o sdílení vašich údajů (údaje o vaší kartě nebo adrese), zajišťuje šifrované připojení - je zabezpečené, pokud je na jeho webových stránkách uvedena adresa „https: //“.

2. Nákup nových, neobvyklých produktů

 

Před nákupem se blíže podívejte na popis produktu: z jakého materiálu je vyroben, jaké jsou jeho parametry, jaká je jeho velikost, zda je k dispozici obrázek a pokud ano, v jaké kvalitě - pokud je rozmazaný, těžko si uděláte představu o přesné podobě produktu. Je také užitečné prohlédnout si komentáře a hodnocení ostatních uživatelů, navštívit web výrobce nebo si přečíst některou z online recenzí. Buďte mimořádně opatrní, pokud je produkt podezřele levný. Nemusí to ale nutně znamenat, že je s ním něco v nepořádku - může jít o výstavní kus nebo jen mít poškozený obal - tato informace by ale měla být na e-shopu uvedena.

Nezapomeňte, že když platíte kartou, můžete požádat o vrácení peněz, kdy se vaše banka může pokusit získat zpět finance od obchodníka, pokud je produkt vadný nebo nebyl vůbec doručen. Přestože neexistuje žádná záruka, že banka, která vydala vaši kartu, bude schopna prostřednictvím zpětného zúčtování získat vaše peníze zpět, je dobré vědět, že taková možnost existuje. Proces správy těchto reklamací je určen pravidly Visa, které zavazují banku a obchodníka, aby váš nárok spravedlivě posoudily.

3. Notifikace a odkazy

 

Během nákupního procesu vám přicházejí různé zprávy - potvrzení o transakci, zprávy od doručovací služby nebo třeba žádost o potvrzení transakce. Tyto zprávy mohou obsahovat odkazy. Než na ně kliknete, udělejte si chvilku, abyste si zprávu důkladně prohlédli a ujistili se, že byla odeslána z legitimní adresy. Kupovali jste například něco na „www.eshop.cz”, ale e -mail s žádostí o platbu byl odeslán z „www.esh0p.cz“, kde je písmeno „o“ nahrazeno podobnou číslicí „0“? Nebo jste možná obdrželi SMS od doručovací služby a požádali vás o další platbu prostřednictvím kliknutí na uvedený odkaz? Tyto a další situace mohou být pokusem o podvod, takže buďte ostražití  a zvlášť opatrní tehdy, pokud jste například požádáni, abyste něco udělali rychle nebo pod nějakým tlakem.

4. Platba v internetovém obchodě

 

Okamžik samotné platby je velmi důležitý - koneckonců právě v tu chvíli vaše peníze opustí váš účet a zahájí cestu na účet obchodníka. Pokud platíte kartou Visa, jsou tyto transakce chráněny několika vrstvami zabezpečení. Ochrana existuje ještě před zahájením platebního procesu. Například údaje o vaší kartě jsou zabezpečeny speciálním digitálním „tokenem“ - ten zajišťuje, že k datům mají přístup pouze oprávněné strany. Poté přichází technologická podpora Visa. Umožňuje bankám posoudit, zda je karta, kterou používáte, skutečně vaše. Jak? Provádíme kontroly, které se dějí tzv. „na pozadí“, bez dalšího úsilí z vaší strany, a také vás žádáme o potvrzení vaší identity pomocí hesla, jedinečného přístupového kódu nebo otisku prstu.

***

Obsah tohoto článku a veškeré názory v něm vyjádřené (včetně případových studií, srovnání, výzkumu a doporučení) jsou určeny pouze pro informační účely. Společnost Visa Inc. nezaručuje jejich úplnost ani přesnost a nepřebírá žádnou odpovědnost a odpovědnost za spoléhání se na zde uvedené informace.

 

Objevte ještě více novinek a zajímavostí na blogu Visa

 

 

 

Tag: Payment Security