Security

5 tipů pro bezpečné vánoční nákupy s kartou Visa

Máme pro vás pět krátkých, ale nejdůležitějších rad, jak nakupovat na internetu bezpečně. Využijete je nejen pro nákupy vánočních dárků, ale celoročně.

Grafika ilustracyjna - kurierka na skuterze wiezie przesyłki

Čím více se blíží Vánoce, tím častěji slyšíme - Šťastné a Veselé! Jelikož k moderním Vánocům patří i nakupování vánočních dárků, mohlo by se vám stát, pokud ztratíte ostražitost, že budete podvedeni či okradeni. Proto jsme ve Visa připravili pár tipů, jak si zajistit, že vás žádná nepříjemnost během nakupování nepotká a Vánoce opravdu zůstanou veselé.

Neustále spolu s bankami usilujeme o bezpečnost vašich plateb, a to pomocí několika vrstev zabezpečení, s cílem zabránit podvodům, ochránit vaše údaje a pomoci vám získat peníze zpět v případě, že někdo použije vaši kartu bez vašeho vědomí.

Je však několik věcí, které můžete při nakupování udělat jen vy, aby byly vaše online nákupy tyto Vánoce co nejbezpečnější:

1. Plaťte v obchodě bezpečně – hlídejte si svou kartu a chraňte si svůj PIN. Například při placení v restauraci požádejte číšníka, aby vám přinesl platební terminál ke stolu, a ne aby si bral kartu s sebou k pokladně. Při placení se zadáváním PIN držte ruku nad terminálem, abyste číslo chránili před zvědavými pohledy. Nezapomeňte, že pokud zaznamenáte neobvyklé platby a domníváte se, že někdo použil vaši kartu bez vašeho svolení, můžete zavolat do své banky, kartu zablokovat a banka vám pomůže získat peníze zpět.

2. Plaťte bezpečně online – při platbě online zkontrolujte, zda adresa URL začíná https://. Písmeno „s“ na konci potvrzuje bezpečné připojení. Při platbě můžete být také požádáni o zadání jedinečného kódu (zaslaného na mobilní telefon nebo e-mail), o otisk prstu nebo o rozpoznání hlasu. Důvodem může být to, že váš nákup je něčím neobvyklý a banka si chce být jistá, že kartu používáte právě vy.

3. Plaťte bezpečně v aplikaci – pokud je to možné, přejděte při přihlašování k účtu a/nebo při platbách na rozpoznávání otisků prstů či obličeje. Podle našeho názoru jsou tyto metody bezpečnější a mnohem jednodušší než hesla.

4. Pozor na phishingové podvody – dávejte si pozor na nevyžádané a podezřelé e-maily nebo telefonáty. Mohou se pokusit ukrást vaše osobní údaje, jako je číslo účtu, uživatelské jméno a heslo. V případě pochybností neklikejte na žádné odkazy ani nestahujte soubory.

5. Aktualizujte systém a aplikační software – před nákupem si do počítače, tabletu nebo telefonu nainstalujte nejnovější software. Technologické společnosti se snaží zajistit vaši bezpečnost – aktualizace softwaru jim pomáhá opravovat a chránit vás před slabými místy.

Nezapomeňte, že pokud platíte kartou Visa, můžete získat peníze zpět, pokud vám objednaný produkt nedorazí anebo pokud neodpovídá vašemu očekávání. Další informace získáte ve své bance.

Objevte ještě více novinek a zajímavostí na blogu Visa
 
 

Tag: Payment Security