Global Matters

Marmelinda a příběh marmelád připravovaných s láskou

Ve Visa vnímáme velký význam malých a středních podniků v lokálních komunitách i globální ekonomice. Seriál nazvaný „Voices of Access“ představuje příklady úspěšných podnikatelů v Česku.

Blog post about Voicess of Access story of Marmelinda

Visa již pomohla s digitalizací zhruba 16 milionům malých podniků a mikropodniků po celém světě. Dlouhodobý cíl z roku 2020 dosáhnout hranice 50 milionů digitalizovaných firem tak Visa splnila z více než 30 procent. Od začátku pandemie Visa zahájila řadu komunitních programů na podporu podnikatelů, aby mohli začít přijímat digitální platby a rychle se adaptovat na digitální ekonomiku. 

 

Linda Kamarádová je podnikatelka a kuchařka v jednom. Její marmelády vyhrávají světové soutěže. Zajímalo nás, jaké výzvy musela v začátcích překonat, i to, jak ji Visa pomáhá v podnikání.

 

 

 

 

 

Kdy a jak se u vás zrodila myšlenka na vlastní podnikání?

Moje podnikání se rodilo velmi pozvolna po dobu 3 let, kdy jsem současně chodila do zaměstnání. Původní představa byla spíš taková, že to bude koníček na sobotní dopoledne. Pak nastalo několik zásadních momentů dohromady. Zjištění, že výplata není vše a že nevyčíslitelnou hodnotou každodenního pracovního života je to, když vás práce opravdu baví. A pak náročnost tohoto koníčka, kdy už to nešlo dělat vedle plného úvazku v korporátu a musela jsem si vybrat. Vzhledem k tomu, že ve finančních institucích jsem strávila řadu let, byl čas zkusit se vydat jiným směrem.

Který moment byl pro vás nejnáročnější?

Je náročné postavit se na vlastní nohy a vzít celé břemeno vlastního výdělku na sebe. Najednou jste zodpovědný za vše od začátku až do konce. Je potřeba se stále rozhodovat, i když informací zvlášť na začátku podnikání není mnoho. V podnikání je spousta věcí, které neovlivníte, a musíte se naučit to brát s určitým nadhledem, abyste z toho nebyli v neustálém stresu. Je totiž naopak spousta věcí, které ovlivnit jdou. 

Která z příchutí marmelád je vaše nejoblíbenější a která nejúspěšnější?

Chutě se vyvíjí a člověk se učí degustovat i tak zdánlivě obyčejnou věc, jakou je marmeláda. Je to podobné jako s vínem, a tak jsem se časem projedla až k pomerančovým marmeládám, které jsem dříve vůbec neměla ráda. Mám je velmi delikátní a většina z nich získala v Anglii prestižní ocenění. Královskou chutí ale pro mne zůstávají maliny. Jak čisté, tak v kombinaci s rybízem nebo loňská novinka maliny se zázvorem, které na sobě též mají medaili ze světové soutěže. V Čechách ale v podeji stále vede jahodová, i když její náskok se úspěšně snaží snižovat i další druhy z mého širokého sortimentu.

Na farmářských trzích využíváte platební terminál v telefonu. V čem vám tento způsob placení usnadnil život?

V telefonu mám aplikaci GP tom, která vznikla ve spolupráci Visa s Global Payments. Je to velmi jednoduché a pohodlné, telefon má člověk vždy u sebe.* Zákazník může platit jakýmkoli bezdotykovým způsobem, tedy kartou, mobilem nebo chytrými hodinkami. Je to poměrně novinka na českém trhu a trochu jsem se obávala reakcí zákazníků. Setkávám se pouze s pozitivními reakcemi, jak je tento způsob pohodlný. Zákazníkům vysvětluji, že aplikace prošla náročným testováním a splňuje nejpřísnější bezpečnostní zásady. Výhodou této aplikace je pro obě strany to, že zákazník není limitován množstvím hotovosti, kterou má u sebe, a nemusí se shánět po bankomatu, který může být v případě farmářských trhů nepříjemně daleko. A já se nemusím starat o další věc, kterou by bylo možné si na trh zapomenout, o elektriku, kotoučky s papírem a podobně. Z aplikace je totiž možné zaslat účtenku přímo na mail či přes sms zprávu.

Blog post about Voicess of Access story of Marmelinda
 

Co byste dnes Lindě jako začínající podnikatelce vzkázala?

Věř v čísla i intuici. Žádný stav není trvalý a někdy je to dobře a jindy ne. Nesmí tě to stresovat. 

Jakou radu byste dala ostatním podnikatelům na startu?

Myslím, že jakýkoliv tento typ podnikání se nedá začít dělat bez lásky a totálního nadšení a nasazení. To je totiž to jediné, co vás dokáže převést přes počáteční potíže. Navíc se to velmi odrazí ve výsledku, ať už v produktu či službě. 

Kde mohou zákazníci vaše marmelády zakoupit?

Mám v Praze v Nuslích Na Folimance malou kamennou prodejnu. Je to na kraji parku blízko divadla Na Fidlovačce. O víkendech jezdím v okolí Prahy na farmářské trhy. Nejjednodušší možností je ale objednat si produkty na www.marmelinda.cz. Vybrat si zde můžete nejen ze 45 druhů džemů a marmelád, ale najdete tu i slané delikatesy k masu a sýrům, čatní nebo třeba cibuládu. Mimo to vyrábím i ovocné a bylinné sirupy. Na stránkách se také dozvíte, na kterých trzích mne v nejbližší době najdete, a třeba i nějaké drobnosti o mně.

Jak může terminál v mobilu pomoci i vašemu podnikání?

S aplikací GP tom od Global Payments mohou podnikatelé přijímat bezkontaktní platby pomocí chytrého telefonu s NFC místo klasického terminálu. K platbě tak obchodník nepotřebuje signál, elektřinu ani papírové účtenky, proto je tento způsob placení nejvhodnější pro obchodníky, kteří prodávají mimo kamenné obchody, nebo provozovatele služeb, kteří jezdí k zákazníkům.

 

Objevte ještě více novinek a zajímavostí na blogu Visa

 

 

Tag: Women’s Empowerment