Innovation

Příznivý cyklus v oblasti digitálních plateb

Pohodlnost digitálních plateb si získává oblibu spotřebitelů po celém světě.

Contactless payment

Dnes si z chytrého telefonu můžete objednat téměř cokoli, od dovážky jídla přes jízdu autem až po věci do domácnosti. Doručení navíc probíhá během chvilky. Větší využívání digitálních plateb, včetně kreditních, debetních a předplacených karet, které usnadňují platby mobilem, vede také k posílení ekonomiky.

"Digitální platby zkrátka lidem usnadňují transakce: nákupy, investice, podnikání," říká Mark Zandi, hlavní ekonom Moody's Analytics, a srovnává výhody digitálních plateb s hotovostí.

V uplynulých deseti letech si společnost Visa nechala od agentury Moody's vypracovat studie, které hodnotily dopad používání platebních karet na HDP (hrubý domácí produkt). Nejnovější studie pak zahrnuje 70 zemí a teritorií, které dohromady tvoří 95 % světového HDP.

Studie zjistila, že rostoucí využívání digitálních plateb přineslo během čtyř let, od roku 2015 do roku 2019, celosvětovému HDP 245 miliard dolarů (USD). "To je zhruba velikost řecké ekonomiky, Peru nebo Nového Zélandu. Pro růst globální ekonomiky to má zásadní význam," říká Zandi.

Agentura Moody's zjistila, že pouhé jednoprocentní navýšení používání karet v těchto 70 zemích a teritoriích přinese v průměru 65-70 miliard dolarů ročně navíc ve spotřebě zboží a služeb, což následně podporuje lokální podnikání a podněcuje celkový růst. "To vyvolá příznivý cyklus: zvýšené výdaje jsou impulsem pro výrobu, zaměstnanost, příjmy a HDP, což generuje další výdaje, a rostoucí využívání elektronických plateb tento příznivý cyklus usnadňuje," říká Zandi.

Digitální platby vytvářejí nové možnosti, jak se zapojit do globální ekonomiky. Pro člověka žijícího v odlehlé části světa může být přístup k mobilnímu telefonu mnohem snazší než návštěva pobočky banky nebo bankomatu. "Komunity a ekonomiky prosperují, když mají jednotlivci a podniky přístup k dobře fungující digitální ekonomice. To je v případě pandemie ještě důležitější," dodává.

Podle nedávné zprávy Visa Back to Business, která byla poprvé zveřejněna po vypuknutí pandemie, 73 % dotázaných malých podniků a mikropodniků uvedlo, že nové formy digitálních plateb jsou pro jejich růst zásadní. A více než polovina (59 procent) již používá bezhotovostní platby nebo plánuje přejít na používání pouze digitálních plateb během příštích dvou let. Bezhotovostně uvažují i spotřebitelé, přičemž 41 procent dotázaných uvedlo, že již bezhotovostně platí nebo plánují přejít na používání pouze digitálních plateb během příštích dvou let.

"Digitální platby se stanou motorem růstu," říká Zandi." Je zcela jasné, že lidé chtějí platit elektronicky. A myslím, že tento trend bude pokračovat a přispěje k síle a odolnosti globální ekonomiky."

Tag: Payment technology