Security

Průvodce základními pojmy část 2: Digitální platby

Nejčastějším platebním nástrojem jsou platební karty Visa, takže se ve druhé části našeho průvodce podíváme na řešení, díky nimž jsou dnes platby k dispozici.

Protože už víte, co znamená EMV a že je vaše karta chráněna tokenem v první části průvodce základními pojmy věnovanému bezpečnosti plateb a karet, je nyní čas podívat se na další koncepty, které jsou základem digitálních plateb. Některé z nich již možná znáte ze své každodenního života - především pokud podnikáte nebo nakupujete online.

Tato řešení používáte při platbě kartou Visa ...

Digitální peněženka - je digitálním ekvivalentem tradiční peněženky, která se používá k ukládání platebních karet a digitálních peněz. Přesněji, jedná se o účet zřízený na platformě, která zpracovává online platby. Umožňuje přidávat různé platební karty a pohodlně platit online, aniž byste při každém nákupu zadávali údaje o kartě.

Mobilní platby - když lidé říkají, že platí svým telefonem nebo hodinkami, mají na mysli platby kartou uloženou ve smartphonu nebo hodinkách.

Virtuální karta - je to typ platební karty, která má pouze elektronickou verzi a slouží k provádění elektronických plateb, ať už ve fyzickém světě pomocí například mobilní platby a nebo v online prostředí. Jako každá jiná platební karta má virtuální karta datum vypršení platnosti, číslo a kód CVV, ale nemá fyzickou podobu.

POS terminál - zařízení sloužící k přijímání plateb kartou. POS znamená „Point of Sale“, tedy místo prodeje. Díky řešení Visa Tap to Phone může nyní být každý smartphone s podporou NFC přeměněn na terminál, který přijímá platby.

… a v pozadí fungují ještě tyto

CNP (Card-Not-Present) - jedná se o online transakci kartou vydanou bankou, ve které příjemce (obchodník) nevyžaduje, aby byla karta fyzicky přítomna během procesu platby. Tyto platby lze po ověření provést pomocí virtuálních nebo tradičních karet.

NFC (Near Field Communication) - je to bezkontaktní a bezdrátová komunikační technologie, která pomocí rádiových vln umožňuje přístup k digitálním informacím a výměnu dat na krátké vzdálenosti asi několik centimetrů. Dnes je to standardní technologie u nových smartphonů, díky které mohou provádět, ale také příjmat platby.

BIN (Bank Identification Number) - prvních osm čísel čísla karty, které identifikuje typ karty, platební organizaci a vydávající banku.

Objevte ještě více novinek a zajímavostí na blogu Visa
 

Tag: Payment Security